Aanmelden of Inloggen ?

Er bestaat soms verwarring tussen de verschillende termen die Hotmail en Outlook gebruiken. De woorden ‘inloggen’ en ‘aanmelden’ hebben dezelfde uitkomst. Beide acties zullen leiden tot het openen van je persoonlijke mailbox. Taalknobbels kunnen argumenteren dat er wel degelijk een verschil is. Hieronder een overzicht met welke acties je wanneer gebruikt en een korte opfrissing van de Nederlandse taal.

Inloggen
inloggen of aanmelden

Wat doet wat ?

Hotmail gebruikt het woord “aanmelden” wanneer je, je mailbox wilt openen. Om je mailbox terug te sluiten,  gebruikt Hotmail “afmelden“.  Hotmail aanmelden wordt in de gesproken taal soms ook onterecht gebruikt in de plaats van “account aanmaken”. De vernieuwde versie van Hotmail Outlook gebruikt de term ‘aanmelden‘ op het inlog-venster.  Lees verder om te leren waarom dit per definitie de juiste term is. Eerst een overzicht met de verschillende acties die mogelijk zijn.

• Als je een nieuw hotmailadres of nieuwe postbus-in wilt aanmaken, gebruik je Hotmail aanmaken.
  • Indien je je mailbox wilt openen met je email en wachtwoord, gebruik je Hotmail inloggen.
  • Wanneer je je mailbox wilt openen zonder wachtwoord (omdat je het wachtwoord bent vergeten), gebruik je Hotmail wachtwoord vergeten.

Binnen de Hotmail omgeving (na inloggen), zijn er nog diensten waarvoor je kunt aanmelden. Dan moet je niet telkens opnieuw inloggen, maar kun je toch gebruik maken van extra mogelijkheden binnen Hotmail. Als je voor de eerste keer de dienst gebruikt, zal je automatisch worden aangemeld. Alles blijft gratis, tenzij dit uitdrukkelijk wordt vermeld. Voor persoonlijk gebruik mag je er gerust vanuit gaan dat alles gewoon gratis is.

Inloggen verwijst dus naar het invoeren van je gebruikersnaam en wachtwoord. Achter de schermen voert Hotmail de verdere aanmeldingsprocedure automatisch uit. Inloggen is een vereiste tijdens het aanmelden. (toch als het de eerste keer is of als je ‘wachtwoord onthouden’ niet hebt ingeschakeld tijdens het inloggen. )

In het woordenboek

Aanmelden : Toegang krijgen tot een computer (of bepaalde onderdelen hiervan) met behulp van een gebruikersnaam en wachtwoord. Meestal inloggen genoemd. — https://www.encyclo.nl/begrip/aanmelden

Inloggen: Zich toegang verschaffen tot een computer- of netwerksysteem door een gebruikersnaam en wachtwoord in te typen. — https://www.encyclo.nl/begrip/inloggen

In het woordenboek lijken beide termen hetzelfde. Wikipedia leert ons echter dat er wel een onderscheid kan gemaakt worden.

Bij het aanmelden gebruikt iemand inloggegevens, vaak een gebruikersnaam en wachtwoord. De gebruikersnaam wordt na het aanmeldingsproces (meestal indirect) gebruikt om te bepalen wat het individu mag doen (autorisatie) en om te registreren welke handelingen door de individu worden uitgevoerd (logging).  — https://nl.wikipedia.org/wiki/Inloggen#Proces

Kort samengevat kun je stellen dat inloggen een deelproces is van het volledige aanmeldingsproces.